Dette er en oppskrift som får frem deilige smaker i kjøttet, inkorporer øl på en enkel måte og er en deilig søndagsmiddag.
Nok til 6 stykker
Ingredienser:
- 1 hel landkylling
- 2 sitroner
- 10 hele hvitløksfedd
- 400gr rotgrønnsaker i grove biter (gulrot, sellerirot, kålrot, løk og lignende)
- 2 dl bayer eller porter
- 2 ts paprika
- 2 ts hvitløkspulver
- 2 ts salt
- 2 ts oregano
- 2 ss rapsolje eller lignende
- 100gr usaltet smør
- Start med å ta ut kylling, skyll den i kaldt vann og tørk lett med papir. Dele opp sitronen i båter og rense hvitløksfeddene, og fyll de i kyllingen. Steke kyllingen i panne på alle sider, før du har den i en leirgryte, jerngryte eller panne med høye kanter.
- Putt så de grovhakkede rotgrønnsakene i bunnen av gryten, og hell ølet over. Bland sammen urtene i oljen, og pensle over. Sett inn i en forvarmet stekovn på 170 grader i ca 1-1 ½ time.
- Sørg for at du pensler urtedressingen over ca. hver 20 minutt.
- Om du bruker termometer skal det vise 65 grader (vil gå opp til 67 grader) når du tar den ut. Har du ikke det kan du stikke en kniv i låret på kyllingen, da skal det komme klar væske ut når den er ferdig. La kyllingen stå å få sette seg i minst 20 minutter, slik at mest mulig væske holder seg i kyllingen og gjør den saftig og deilig.
- Sil av ølsjyen fra pannen/gryten og smak til med salt og pepper, og monter rett før servering. Montering betyr at kraften kokes opp og tas av platen, før man pisker inn klumper av smør slik at den tykner. Sausen må ikke varmes opp igjen etter dette er gjort, da den vil skille seg.
- Server med bakte rotgrønnsaker, ris og ferskt brød med smør til den deilige sausen.
I glasset har man mange valg til en såpass frisk og smaksrik rett, og der vil en belgisk dubbel være god til. Da får man kombinert steketonene fra kyllingen med maltet, samtidig som man får sødme og fruktighet fra ølet som løfter de friske smakene i kyllingen.
Ønsker man noe lysere vil en saison passe godt til, med et krydderpreg som fremhever urtene og krydderet brukt i. I tillegg er de ofte høyt karbonert, slik at fettet fra sausen brytes fint.