Ølkilden - Lokalbrygg.no

Hva er blonde ale?

Selv om det har blitt produsert lyse øl i Belgia i mange århundrer, var det ikke før pilsen kom og virkelig begynte å dominere, før belgiske bryggmestere begynte å utvikle sitt eget motsvar til en lettdrikkelig, lys og alkoholsvak øl. Resultatet ble blonde ale, som i dag er en av de mest konsumerte ølstilene i Europa. 

3 ting du mest sannsynlig ikke visste om blonde ale

- Blonde ale ble brygget for å være et lokalt alternativ til pils og pale ale i Belgia?
- Ølstilen er overgjæret med en belgisk gjærstamme, som gir den særegne smaken på ølet?
- Selv om ølstilen er vel etablert, er det fortsatt flere som tar på seg æren for å ha laget den?

Hør podcasten vår om blonde ale

Kampen om øldrikkernes gane 

Med inntoget og salgsøkningen på ølstiler som pils, kölsch og pale ale på starten av 1800-tallet, følte nok belgiske bryggerier at de måtte komme med et motsvar. Kjennetegnet for alle disse ølstilene er at de er lyse, lette og med en høy drikkbarhet. I god belgisk ånd ble det over tid utviklet en ølstil som matchet dette, med den erketypiske belgiske gjæren som ofte skaper god fruktighet og kryddertoner i ølene.

Med bruk av lyse maltsorter, klassiske humlesorter og den fruktige belgiske gjæren, oppsto den elegante blonde alen. Noen steder omtales den som golden ale, men det er viktig å vite at golden ale er sin egen ølstil fra de britiske øyer. Belgiere fnyser også litt av amerikanerne, som påstår at denne stilen oppsto i statene. Kjært barn har tydeligvis mange navn og hjem, men det som er sikkert er at blonde ale har kommet for å bli som et meget godt alternativ på varme sommerdager, til lett mat og når man bare er på utkikk etter en leskende og lett øl.

Teknisk info blonde ale:

7 - 20 SRM
4,7 - 6,9%
20 - 30 IBU

Aroma: Kan ha fruktig preg av f.eks banan, lett krydder og lignende, og maltaroma av lett bakverk, toast og litt karamell.  

Smak: Myk, kremet munnfølelse i en øl som er lett søtlig, med bare en liten touch av bitterhet i en tørr finish.

Matanbefaling: Skalldyr, scampi, stekt kylling og pastaretter

Se videoversjonen av denne bloggen på vår Youtube-kanal!

Se vårt utvalg av blonde ale fra butikken