Øl- og Matkassa april 2022

Kjære øl- og matvenner

Det finnes noen gærninger som griller året rundt, men for meg er april ofte måneden jeg tar frem grillen. Og selv om det blir en ventepølse eller to, så er jeg veldig stor fan av å bruke fisk og grønnsaker på grillen. Grillen får frem og legger til smaker i råvarene på en unik måte, og gjør måltidet enda bedre. Og det er akkurat det jeg har prøvd å få til i denne månedens Øl- og Matkasse.

Laksen har en deilig grillsmak og ikke minst mye sitruspreg, men blir aldri «vulgær» i smakene. Det er nyansert og elegant, og til dette trenger vi et øl som matcher. Valget gikk på ølstilen saison, og da kjørte jeg like godt Kveika Gardsøl fra Jåttå Gårdsbryggeri. Den er elegant, laget bare med norsk råvarer og er en tørsteslukker jeg er sikker på vil fremme smaken i maten. 

  • Kveika Gardsøl fra Jåttå Gårdsbryggeri er en helnorsk øl med bare norske råvarer, som gir et deilig friskt og lett krydret øl som virkelig frisker opp.
  • Ljørdøl fra Trysil Bryggeri er en saison brygget med humle, og er en fruktig, leskende sak med en lett søtlig avsluttning. Prøv den med multedesserter, eller fruktsalat med vaniljeis.
  • Lokalfest fra Disko Brewing er vinneren av hjemmebryggerikonkurransen vår i 2021, en lett søtlig undergjæret øl med et spennende maltpreg. Nyt denne til spekemat eller fritert kylling.
  • Schweinbier fra AS Norsk Gjærverk er en session IPA med solide mengder humle, som sammen med gjæren gir masse sitrus fruktighet.
  • Utesauna fra Qvæbrygg er en ekte tørsteslukker, med lette smaker, frisk sitrus og en balanserende bitterhet

Denne retten føler jeg innkapsler våren veldig godt, med årets første grillrunde der laks står på menyen. Kombiner dette med et leskende sitrus og IPA preg, så snakker vi om en herlig liten vårrett. Ja, og ikke minst med et godt øl i glasset, så kan solsteken bare komme.

Nok til to personer:

Grillet laks

  • 400gr laksefilet
  • ¼ lime
  • Salt og pepper
  • Olje

IPA dressing

  • ½ dl IPA
  • ½ dl olivenolje
  • 1 ss finhakket sjalottløk
  • 1 ts honning
  • 1 ts dijon sennep
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼ lime
  • persille

 Grillet cherrytomat

  • 200gr cherrytomat
  • 2 ss olivenolje
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ts balsamico
  • Salt og pepper

Grillet laks

Start med å tørke av laksen, og gni inn olje på begge sidene av fileten. Krydre så med salt og pepper, og stek på en forhåndsvarmet grill med skinnsiden ned. Når den løsner lett fra grillflaten snur du laksen, og steker noen minutter på fiskesiden. Skvis lime over når laksen er ferdig stekt 

Grillet cherrytomat

Bland sammen olje, balsamico, hvitløk og krydder, og mariner tomatene i 30-60 minutter i romtemperatur. Grill de på grillen med stekeplate under i 2-4 minutter, til de første tomatene har sprukket.

IPA dressing

Kjør alle ingrediensene unntatt oljen og persille i en blender eller med en stavmikser, til det er en jevn masse. Tilsett så inn litt og litt oljenolje slik at det tykner litt, og bland forsiktig inn finhakket persille.

Server nygrillet laks med dressingen over, sammen med cherrytomaten og ris eller potet.