Damer og øl

8. mars markeres Kvinnedagen, en viktig dag som brukes til å markere kvinners kampsak og rettigheter. Vi jobber selv i et mannsdominert yrke, men slik har det ikke alltid vært.

Faktisk så har kvinnene vært dominerende i bryggeverden i tidligere tider, og heldigvis ser vi flere kvinner i øl-bransjen de siste årene. For i historisk kontekst var nemlig det å brygge øl noe som tilfalt kvinnene, og de første skriftene fra Mesopotania 1800 før Kristus nevner blant annet gudinnen for brygging, Ninkasi. I Egypt har man klare spor etter dette nedfelt i skrifter, og her var det gudinnen Hathor som fikk æren for å ha funnet opp kunsten å brygge.

Her til lands tror man det i Vikingetiden var damer som brygget, og på 13- og 1400-tallet var det damer som drev bryggerier og tavernaer i land som Nederland, Tyskland og Danmark. Faktisk var kvinner så viktig at man hadde lover i Nederland, som begrenset antall menn som fikk lov til å brygg. I dagens øl-verden er det mest menn, men spesielt de siste 10 årene har vi fått flere aktive kvinner i bransjen. I USA er 22% av bryggerieierne kvinner, og i Norge finner man flere bryggere og bryggerieiere som er kvinner.

Det arrangeres en årlig festival som kalles Humlepupp hvert år på Kvinnedagen, med et spesielt fokus på brygg og damer. Vi heier på alle kvinner, og håper bransjen vår får enda flere i årene som kommer!