Ølkilden - Lokalbrygg.no

Hva er brown ale?

Man trenger ikke være anglofil for å like brown ale, snarere tvert i mot. Men i et øllandskap som er stappet med humle, blir slike tradisjonelle, maltdominerte ølstiler litt glemt. Men dette er en stil som definitivt har sin plass på ølkartet, som en av de virkelige velsmakende ølstilene man kan tenke seg til. Og når du har lest denne artikkelen, vil du skjønne hvorfor du bør ha mer brown ale i livet ditt!

3 ting du mest sannsynlig ikke visste om brown ale

- Visste du at brown ale hadde sitt opphav i London på 1700-tallet?
- Visste du at brown ale var død ut i England frem til 1927?
- Visste du at i motsetning til britene, brukte ikke belgiske bryggere mørk malt for å få den mørke fargen? De valgte heller å koke vørtere lengre, for å få en naturlig karamelisering. 

Det britiske opphav

Brown Ale er en overgjæret ølstil det er veldig vanskelig å finne ut hvor startet, men første gang termologien ble brukt var i 1700-tallets London. Da som nå varierte disse ølene både i alkoholstyrke og utseende, men de var alltid av det mørkere slaget. Utover 1700-tallet var det dog en annen stil som tok øldrikkernes oppmerksomhet, nemlig porter. Etterhvert ble termologien «brown ale» eller «brown beer» en beskrivelse på porteren sin farge, fremfor en egen ølstil. Etterhvert som malting av korn fikk sin renessanse på starten av 1800-tallet tok porter og etterhvert stout helt over det mørkere ølsegmentet, og brown ale døde stille hen. Helt frem til 1927 da et visst bryggeri i Skotland igjen puttet en brown ale på kartet, med en utgave som i dag er verdenskjent. I tiårene som kom begynte bryggere i Storbritannia å brygge brown ale i to forskjellige hovedstiler; Norther Brown Ale og London Brown Ale. Northern som var lys brun, med lett karbonering, smak karamell og maltrik søthet. Disse har også blitt kjent som nut brown ale. London er mørkere på fargen, lav karbonering og oftere en fruktigere smak og aroma som balanseres med maltrikheten. 

Teknisk info Engelsk brown ale:

35 - 50 EBC
4,1% - 5,2% ABV
15 - 25 IBU

Aroma: Klare malttoner, gjerne av ting som karamell og toffee.

Smak: Følger aromabildet godt, med et rikt maltpreg. Har gjerne en god munnfølelse, grunnet lav karbonering og mye malttoner.

Matanbefaling: Gryteretter, bangers & mash, viltretter

Den belgiske brune

Mens brown ale forsvant i England ut over 1800-tallet til fordel for portere og stout, blomstret brune øl i Belgia. Eller bruin, som de også er kjent som. Faktisk dominerte lett brune øl markedet der på den tiden, da en mørkere farge var et tegn på sunnhet og kvalitet. Men i motsettning britene fikk ikke disse brune ølene sin farge fra mørkt malt, men fra en mye lengre koketid. Dette gjorde at sukkeret karameliserte seg, og man fikk en mørkere farge. Denne effekten kan også kalles maillard effekten. I dag koker man vørter i 60-90 minutter, mens på den tiden kokte man gjennomsnittlig i 9 timer for å få denne fargen! I dag bruker man ikke like lang tid på kokingen, men man bruker heller maltsorter som inneholder smaker som minner mye om de man får ved lang koking av vørter. I tillegg bruker belgierne gjerne gjærstammer som bidrar med sine egne særpreg, som krydder og deilige frukttoner. 

Teknisk info Belgisk brown ale:

30 - 70 EBC
5,9% - 7,5% ABV
18 - 25 IBU

Aroma: et fint preg av nøtter, karamell eller sjokolade, god akompagnert av tørket frukt.

Smak: ofte en veldig rik munnfølelse med høy karbonering, men gjerne veldig lettdrikkelig til tross for høy alkohol.

Matanbefaling: Viltretter, rike oster og desserter

Med amerikansk inspirasjon

Utviklingen av brown ale har fulgt utviklingen med håndverksbryggerier, og man har fått mange brown ales som har blitt inspirert av de engelske røttene. Det mest kjente av disse er american brown ale, som gjerne er mer humledrevet og høyere i alkohol enn sin britiske inspirasjon. De har gjerne en høyere karbonering også, som alt er med på å gi en veldig lettdrikkelig øl. 

Teknisk info berliner weisse:

5 - 10 EBC
2,8 - 4,0% ABV
3 - 8 IBU

Aroma: Ofte en svak aroma med karakter av melkesyre og sitronsaft. Evt om frukt er tilsatt, dominerer det.

Smak: Har en ren og syrlig smak, veldig leskende og ikke for kompleks.

Matanbefaling: Salt mat, skalldyr, fet mat

Uansett hvilken brown ale man tenker seg, er dette en av de mest balanserte og matvennlige ølstilene man har. Spesielt når det kommer til stekt mat, men også til ting som oster, desserter og gryteretter

Se  videoversjonen av denne bloggen på vår youtube!

Se vårt utvalg av brown ale fra butikken

Vidda
Vidda

Vidda

79,90 kr
Pinnekjøtt
Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

62,90 kr
Stomp-Jon
Stomp-Jon

Stomp-Jon

46,90 kr
NB Brown Ale
NB Brown Ale

NB Brown Ale

51,90 kr