Hva er fruktøl

Det finnes en gruppe med øl som ikke er en direkte stil, men som lett kan identifiseres med en felles faktor. Fruktøl er nemlig et samlebegrep på øl der frukt er enten brukt i selve bryggingen, eller i fermenteringen av et øl. Og selv om det ikke er en stil, så finnes det mange forskjellige understiler der frukt er en naturlig del av produksjonen. Historisk sett har frukt vært en del av brygging i århundrer, mens man i senere tid har fått videreutvikling av ølstiler med frukt. Inspirert av fortiden, men med et blikk inn i fremtiden. 
De belgiske delikatesser
Når det kommer til fruktøl, så er det få som har så lange tradisjoner på det som belgierne. Den kanskje mest kjente stilen er kriek (flamsk for kirsebær), som er en syrlig øl med tilsetninger av kirsebær i gjæringstanken. Ølet brygges på vanlig måte med malt, humle og vann, før det kjøles i ølbasseng kalt coolship. Her kommer det villgjær og bakterier i vørteren, som lager unike smaker og aromaer i ølet. Etter lagring i opp til 3 år på trefat tilsetter man syrlige kirsebær, grovt knust, og fortsetter lagringen i flere måneder. Dette gjør at det trekkes ut enda mer smak og aroma, og ikke minst farge fra kirsebærene. Man trekker til og med ut smak fra steinene. Resultatet er en rødlig øl, med aromaer av kirsebær, rødebær og høy fruktighet. Smaken er syrlig og frisk, med en balanserende bærfruktighet. 
Teknisk info kriek:
Farge: ikke så relevant
Alkohol: 4,2% - 7,0% 
IBU: 15 - 21
Aroma: Et klart bærpreg, med klart preg av kirsebær, røde bær, funky og lett syrlig.
Smak: Har en syrlig og kompleks smak, der man kjenner både kirsebær, kirsebærsteiner og god kompleksitet. 
Matanbefaling: fersk geitost, desserter med røde bær, belgiske vafler
Syrlig fruktøl 2.0
Et tysk øl som har hatt assosiasjoner til frukt, har nå blitt et øl som håndverksbryggerier virkelig viser frem sin kreativitet i fruktens verden. Denne stilen er berliner weisse, som også er en syrlig øl. Denne syrnes ved bruk av melkesyre, som gir et deilig friskt preg på ølet. Gjennom mange hundre år ble det servert med en liten shot sirup ved siden av om man ønsket, med smaker som av bringebær eller myske, en blomsterplante som et fint floralt preg. Dette har moderne bryggerier utviklet til noe helt nytt, og i dag tilsetter bryggeren like godt frukt og bær rett i ølet. Enten med hel frukt, men mer vanlig purèe eller essenser. Resultatet er aroma og smak av tilsetningen, som på god måte balanserer syrligheten i ølet. Og her er det bare kreativiteten som setter grenser på hvilken frukt som brukes, du finner det meste i denne stilen!
Farge: 5 - 10 EBC
Alkohol: 2,8% - 4,7%
IBU: 3 - 8
Aroma: Middels syrlig aroma, med karater av melkesyre og sitronsaft. Ved tilsetning av frukt og/eller bær kommer dette veldig frem i aroma. 
Smak: Ren og syrlig smak, med preg av frukten eller bæret som er tilsatt. 
Matanbefaling: Ostekake, desserter med frukt, quiche