Hva er India Pale Ale?

 


I dagens ølverden er IPA blitt den store stjernen, og en bestselger hos mange bryggerier. IPA står for India Pale Ale, men stammer fra England. Så hva er egentlig historien til denne ølen, og hvorfor har den blitt så populær? Svaret er – humle.

I dag er humle en essensiell del av ølbrygging, men for flere hundre år siden var det hovedsakelig krydderblandinger som ble brukt for å gi mye aroma, smak og bitterhet. Humledyrking kom til England med flanderske imigranter rundt 1500-tallet, og humlens unike egenskaper gjorde den fort populær – fruktige smaker og aromaer, ren bitterhet og humlerik øl holdt seg også lengre. I 1710 erklærte Parliamentet det ulovlig med «humlealternativer», som blant annet kunne gi skatter til styresmaktene. Briter på den tiden underla seg mye land og imperiet vokste, men de kunne ikke få det ølet de var vant til hjemme i England. En av de første engelske strong alene var Oktober Beer, en øl med nyhøstet humle og korn, puttet i tønner og tørrhumlet i mange måneder. Denne var ofte på hele 8 til 12 %, og grunnet høy alkohol og store doser humle holdt ølen seg veldig lenge. Etterhvert fant man ut at dette var et øl som egnet seg fint å frakte til koloniene i de varmere områdene, slik som India der offiserer fikk ta med seg opp til 50 tonn varer på reisene. Øl ble fraktet til India, silke og krydder tilbake til England.

Og det er her myten oppstår, for ølet de fraktet med seg til India var ikke brygget for å bli sendt til India. Det var en standard sterk pale ale, som etterhvert ble markedsført første gang i 1835 som India Pale Ale.

Disse britiske tradisjonene er nesten ikke å finne lengre, da de amerikanske bryggeriene har endret hvordan IPA oppfattes. De britiske IPAene har ofte florale og med medium humle intensitet, der man finner aroma av urter, lett krydder og jordlige toner. Man har også et klarer maltpreg, og en god maltsødme som balanserer bitterheten fra humlen. De amerikanske variantene er langt mer humleintense, med tydelige smaker og aromaer av sitrus, floralitet og harpiks. De har mindre maltpreg, og man finner oftere en klar bitterhet i disse ølene. Man har de siste årene fått en slags «anti IPA» som går mot de tradisjonelle IPAene, med langt mindre bitterhet, et tåkete utseende og et krav til ferskhet. Disse New England IPA `ene eller juicy IPA`ene som de også kalles, er deilig leskende og forførende og den nye trenden innen øl.

Se vårt utvalg av IPA her

Teknisk info:

6 – 16 SRM

4,0 – 7,5% ABV

35 - 80 IBU

Aroma: Ofte preg av sitrus, fruktighet, blomster og urter

Smak: Humledominerte, med klar bitterhet og lit balanserende malt

Matanbefaling: BBQ, sterkt krydret mat, hamburger.

 

Visste du at?

  • Visste du at hver seiler til India fikk 1 gallon øl på båtene, som tilsvarer nesten 4 liter per dag?
  • Visste du at det finnes over 20 forskjellige IPA understiler på ølratingssider?
  • Visste du at selv om humle er den ingrediensen man bruker minst av, også er den dyreste? Derfor er ofte humleintense øl dyre i produksjon og å kjøpe.
Vil du heller høre på episoden?