Hva er lys lager

Utforsk vårt utvalg av lys lager her.

Kategorien lys lager er en samlekategori for de mest konsumerte ølstilene i verden, der spesielt pils er en meget velkjent ølstil her til lands. I denne artikkelen skal vi prøve å fortelle deg hvorfor akkurat denne kategorien øl er så populær, og hva den har betydd for øl-verden.

Øl har vært en del av verdenshistorien i over 7000 år, men det er første i moderne tid man har begynt å kategorisere øl og lage ølstiler. En av disse hovedkategoriene er undergjærede øl, også kalt lager øl. Dette er øl som man med moderne teknologi kunne slå fast, var at dette var en type gjærstammer som lagde best resultat på moderate temperaturer rundt 10 til 12 grader. Resultatet var rett og slett langt friskere og lettdrikkelig enn man vanligvis hadde, av de overgjærede ølstilene.

Selv om denne typen øl nok har vært brygget først i Tyskland, er det tsjekkerne som tar på seg æren for den kommersielle suksessen. Kanskje ikke så rart når de hadde en type vann som slike ølstiler passet veldig godt til, nemlig ved å produsere rene, klare og veldig forfriskende øl. Kontrasten til de vanligvis litt tyngre ølstilene var dermed så slående, at folk traktet mer og mer etter dette klare, lettdrikkelige ølet. Etterhvert som industrialiseringen gjorde sitt inntog i Europa ble det også laget større bryggerier, som fikk mer og mer fokus på denne typen "crowd pleasere". Men det å lage gode, lyse lagere, er noe av det vanskeligste en brygger kan gjøre.

For når Monthy Pyton gir verden sitt berømte kanositat, så er det uten at de innser at det å lage noe som smaker lite og likt hver gang, er veldig vanskelig når det kommer til ølbrygging. I motsettning til sine mer smaksintense overgjærede øl, har de lyse lagerne langt fra så mye smak. Dermed vil eventuelle feil smakes eller luktes veldig raskt, og dermed gjøre at øldrikkeren får en dårlig opplevelse. Derfor så vi i mange år på pils som noe som måtte bli brygget av større bryggerier, fordi var de eneste med erfaringen og utstyret til å lage en lett pils. Dette har dog endret seg mye etterhvert som det har kommet flere håndverksbryggerier til, de har fått tilgang til bedre utstyr, og de har innsett at dette er en kategori øl som også de kan beherske med stor suksess.

I dag finner vi mange deilige lyse lagere i Norge, alt fra de super lette internasjonale lagerne, til de mer smaksrike og bitrere tsjekkiske stil pilsner. Felles for alle er at de er lyse av fargen, lett og forfriskende i smaken, og at de er fortsatt like vanskelige å brygge på en god måte.

Teknisk info:

5-15 SRM

4,2 - 5,6% ABV

18-40 IBU

Aroma: Lukter ofte av brød og korn, med svake toner av gress og krydder fra humle.

Smak: Har ofte god friskhet og er godt balansert, uten for mye bitterhet eller sødme.

Matanbefalinger: Passer som tørsteslukker, til lette salater og lys fisk.

Vil du heller høre på episoden? 

  • Visste du at pils brygging kommer fra Tyskland, men at Tsjekkia tar på seg æren for å popularisere ølstilen?
  • Visste du at det lenge bare var store bryggerier som brygget pils og lys lager?
  • Visste du at å brygge lys lager er noe av det vanskeligste et bryggeri kan gjøre, grunnet de skjøre smakene?