Ølkilden - Lokalbrygg.no

Hva er NEIPA?

Noe av det mest unike og spennende med øl, er at det hele tiden utvikles, forbedres og forandres. Både tekniker, råvarer og produkter og stiler. Så selv om noen ølstiler har flere hundre år med historie, finnes det også godt utbredte ølstiler som bare har noen tiårs historie bak seg. En av disse stilene er New England IPA, eller NEIPA som de også kalles. 

3 ting du mest sannsynlig ikke visste om NEIPA

- NEIPA er en av de mest populære ølstilene hos håndverksbryggerier?
- NEIPA er en veldig ung ølstil, som man regner ble brygget første gang i 2004?
- NEIPA er en ølstil som er kraftig dominert av bare en råvare, nemlig humle?

Hør podcasten vår om NEIPA

En evig jakt på humle

En New England IPA er en amerikansk IPA stil, kjennetegnet av å ha en intens, tropisk humle aroma og smak. De er kraftig tørrhumlet noe som er med på å gjøre ølet uklart og humleintenst, men uten at den får den klare bitterheten som man finner i andre IPA`stiler.

Man anerkjenner Vermont som fødestedet til denne ølstilen, en liten stat i New England regionen i USA. Stilen ble umiddelbart en suksess, da det første eksemplaret ble brygget i januar 2004 av bryggeriet The Alchemist. Den inspirerte andre bryggere og hjemmebryggere i regionen, som igjen lagde sine versjoner av denne uklare, fruktige, humleintense ølstilen.

 Til tross for at denne ølstilen ble veldig populær hos de som brygget den, tok det en stund før den virkelig spredte seg til ølverden. En av årsakene var at humletypene brukt i disse var både dyre og sjeldne, en annen grunn var at de som brygget den rett og slett ikke delte så mye av sin kunnskap om hvordan de brygget den.Og stilen selv var faktisk ikke helt uten kontrovers. For det at IPA`er var uklare var historisk en feil, og denne stilen var jo så uklar som man kunne få det.

Men i starten av 2010-tallet ble øldrikkere verden over klar over denne stilen, og i 2015 ble det en offisiell stil i BJCP; det internasjonale øldommer programmet. Ølet gikk under flere synonymer som Vermont IPA, juicy IPA og hazy IPA, og brygges i dag av selv de største bryggeriene. Et sikker tegn på at dette er en ølstil som øldrikkere vil ha, og at man ikke nødvendigvis trenger mange hundre år med ølhistorie for å få suksess på ølmarkedet.

Teknisk info NEIPA:

Farge: 7 - 20 SRM
Alkohol: 4,7 - 6,9%
Bitterhet: 20 - 30 IBU

Aroma: Svært fruktig og intens aroma av tropisk frukt, blomster og sitrus. Lite til inget maltpreg.

Smak: Dominert av humlesmaker, spesielt fruktige og tropiske smaker. Forholdsvis lav bitterhet, forfriskende og rik munnfølelse.

Matanbefaling: Artisjokk, asparges og sliders.

Se videoversjonen av denne bloggen på vår Youtube-kanal!

Se vårt utvalg av NEIPA og IPA fra butikken

Skog 03
Skog 03

Skog 03

63,90 kr
Hoppy Fake Blonde
Hoppy Fake Blonde

Hoppy Fake Blonde

64,90 kr
Nua IPA 0,5l
Nua IPA 0,5l

Nua IPA 0,5l

67,90 kr
Itte Blygen
Itte Blygen

Itte Blygen

58,90 kr