Hva er saison

Utforsk vårt utvalg av saison her. 

En av ølstilene som har fått en renessansen de siste tiårene, er den belgiske ølstilen Saison. Den stammer originalt fra den franskspråklige regionen Wallonia, og "saison" betyr "sesong" på fransk. I dag varierer saison veldig fra bryggeri til bryggeri, men for å forstå denne stilen må man også forstå litt mer om landbruk.

For det å ha et godt øl var viktig på gårdene, ikke bare i Belgia og i Frankrike. Godt øl kunne være et lokkemiddel for å få gode arbeidere under slåtten, så det var noe de store gårdeierne brukte energi på å lage. De første dokumenterte oppskriftene på saison stammer fra 1700-tallet, og man vet med sikkerhet at dette var en ølstil som ville variere mye i forhold til ingredienser som gården hadde til rådighet. Vinterbygg ble brukt og saisonene ble brygget mellom desember og mars i Belgia, og siden denne typen bygg er ganske grov var det med på å gi saisonene en rustikk karakter.

Om gården hadde tilgang til det, ble det også brukt ingredienser som rug, hvete, havre og lignende i ølene. Det finnes også noen hundre år gamle oppskrifter der urter og krydder som appelsinskall, koriander, ingefær og pepper ble brukt, men dette tilhørte sjeldenhetene da krydder var dyre ingredienser. Til tross for en såpass stor variasjon i ingredienser fra gård til gård, var det en del fellestrekk som man kunne kjenne igjen.

Saisonene var lyse i fargen grunnet bruken av lyst byggmalt, og var forfriskende enten grunnet høy karbonering (spesielt i senere tid) eller pga innslag av bakterier fra fermenteringsprosessen. De ble også opplevd som krydrede selv om man ikke hadde fysiske krydder tilsatt, grunnet det unike gjæringspreget man finner i belgiske gjærstammer. De hadde heller ikke mye alkohol, for dette var jo øl til arbeidsfolk og de ønsket man jo ikke skulle bli fulle. Bare utørste og glade.

I dag er saison et helårsprodukt, og selv om det har vært mye eksperimentering innen stilen, er det fortsatt mange av de historiske beskrivelsene som stemmer overens med en godt brygget saison. De er lyst på fargen og har moderat alkohomengde. Smaksbildet er gjærdrevet preget av fruktighet, krydder, sitrus og animalske toner.

Teknisk info:

25 SRM

4,0-6,5% ABV

20-50 IBU

Aroma: Duft av urter, fruktestere, sitrus, pepper og lignende krydderier.

Smak: Frisk munnfølelse med høy karbonering, middels preg av fruktestere som appelsin, annanas, koriander og lignende.

Matanbefalinger: Nydelig til fisk og skalldyr, kylling og friske salater.

Vil du heller høre på episoden? 

  • Visste du at saison betyr «sesong», og stammer fra den fransktalende delen av Belgia (Wallonia)?
  • Visste du at saison var både betalingsmiddel og lokkemiddel for å få gode arbeidere til gården?
  • Visste du at saison tradisjonelt var brygget på vinteren, for å være klar til sommeren?