Hva er Stout

Når folk tenker på mørke øl, så er det stout som kommer først i tankene. Og selv om fargen kan virke skremmende på en del, så er dette en av de mest populære ølstilene fra håndverksbryggerier i dagens ølmerket. Med rike toner av kaffe, sjokolade og karamell, er det en forlokkende ølstil som varierer fra leskende til meget fyldige. Så hva er egentlig stout?

Stout var et adjektiv forbundet med å være stolt eller modig, og utover 1400-tallet også sterk. Man skal tilbake til 1677 for å finne de første benevningene av ordet stout om en øl, da det i Egerton Samlingen der ordet stout var beskrevet som «et sterkt øl». Dette er essensiell informasjon å vite, at «stout» ikke var en beskrivelse på en mørk øl, men på en sterk øl. Før dette hadde nemlig «porter» blitt brygget i mange år i England, en meget populær øl takket være sin sterke smak, gode holdbarhet og billige pris. 

En "stout porter" var med andre ord en "sterk porter", og en betegnelse som ble brukt på slike øl utover 1800-tallets England. Verdt å nevne her at det på denne tiden også ble solgt stout pale ale, som nok et bevis på at uttrykket stout bare understreket smak- og alkoholinnholdet i en øl. 

Etterhvert fikk stout sitt eget liv og ble sin egen ølstil, og utviklet seg mer mot vi i dag kjenner som stout. Den man kjenner best i verden er Guinness, selv om deres Extra Stout originalt het «Extra Superior Porter». Dette er en øl som er brygget i stilen «dry stout», og er en tørr og leskende stout med en slank munnfølelse. De er ofte lave i alkohol på mellom 4% og 5%, slik som stilen «milk stout». Denne ble brygget for første gang på 1800-tallet som en sunnere stout med tilsetting av laktosesukker, for å «gi energi, hindre oppblåsthet… og være idèel for ammende mødre og invalide». Om noe av dette er korrekt er nok tvilsomt, men milk stout er allikevel en meget god smaksopplevelse med god munnfølelse og sødme i seg. 

Etter dette har man også fått langt tyngre utgaver av stout, slik som f.eks Imperial Stout, eller Russian Imperial Stout. Legenden sier at den ble brygget første gang med tanke på å tåle transporten til Russland, til keiserinnen Katarina den store. Dette er alkoholsterke øl ofte over 10%, med mye kompleksitet og konsentrasjon i smakene. De er ypperlige å lagre over tid, og har store mengder sjokolade, kaffe, krydder og mørke bær i smak- og aromabildet.

Med oppblomstringen av håndverksbryggerier har man også fått mye eksperimentering, kanskje spesielt med de alkoholsterke stoutene. Dette har gjort at man regelmessig finner fatlagrede stouter, eller pastry stout med tilsetninger av aroma og andre råvarer for å etterligne diverse desserter. 

Teknisk info:

100+ SRM

4,0 - 14,0% ABV

30 - 80 IBU

Aroma: Ofte preget av sjokolade og kaffe, men også mørke bær og krydder.

Smak: Maltdominanse som varierer i intensitet, og med munnfølelse som varierer fra leskende til intens. 

Matanbefalinger: Gryter, mørkt kjøtt, desserter eller peiskos


Vil du heller høre på episoden? 

Visste du at:

  • Stout første gang ble brukt som en betegnelse for sterk porter?
  • Selv om stout er mørk i fargen, så er de like ofte lette og forfriskende som tunge og intense?
  • Imperial Stout er fantastiske øl til lagring, mye grunnet sin smaksintensitet og høye alkohol?