Ingen produkter i handlekurven
En av de meste unike kategoriene med øl, er surøl. Til tross for et litt skremmende ord, er surøl fantastisk komplekse, forfriskende og med noen unike historiske referanser. Man kan lett argumentere for at flere typer surøl er noe av det mest lokalt forankrede man kan lage i ølverden, da de er helt avhengige av gjær- og bakteriekulturer som finnes i området. Bli med inn i en av de mest unike og spennende delene av ølverden - surøl!
Vil du heller lytte til episoden på podcast?
Et surøl er et øl som er bevist brygget for å ha et høyt nivå med syre i seg, som gir en syrlig smak man ikke finner i standard over- og undergjæret øl, som enten er bitre eller søte. Det som er med på å gjøre øl sure er syreproduserende bakterier som lactobacillus, pediococcus og acetobactor som nærer seg på sukkeret i ølet, og skaper syre som et biprodukt. For å lage et godt surøl må en brygger ha meget god kontroll og kunnskap, for det er stor forskjell på et surøl og et surt øl.
Det er vanskelig å peke akkurat på når denne stilene øl ble laget, men siden de beror seg på organismer som er tilstede i luften til enhver tid, er det betimelig å regne med at variasjoner av dette har vært brygget siden øl-tidenes morgen. Ja, kanskje det rett og slett er den eldste ølstilen i historien? Spesielt i Europa, nærmere bestemt Belgia, har surøl vært i folks bevissthet i århundrer. Ingrediensene i en surøl er de samme som vanlig øl, men det er i selve bryggeprosessen surøl skiller seg ut.
Man kan skille mellom bryggeteknisk og spontan produksjon av surøl.
Surøl laget med enn bryggeteknisk metode skaper syren gjennom bryggeprosessen, der bryggeren bruker teknikker eller tilsetninger for å få frem syren. Noen eksempler:Som du sikkert nå skjønner, så er surøl noe helt spesielt i ølverden. Det varierer enormt i smak fra de lette og forfriskende ølene, til de intenst syrlige og komplekse. Her er noen eksempler på surølsstiler som du burde teste ut.
Berliner Weisse får sitt opphav fra Berlin, men det er litt vanskelig å stadfeste helt for ølstilen som utviklet seg fra 1700-tallet. Det er en lavalkohol, frisk øl som har fått kallenavnet «Champagne of the North». De er brygget med hvete og ble av og til servert med et lite shotglass med siruper, noe som har gjort at moderne håndverksbryggerier ofte tilsetter frukt, bær eller lignende i sine tolkninger.
5-10 EBC
2,8 - 4,0% ABV
3- 8 IBU
Aroma: Ikke veldig uttrykksfull, annet enn av melkesyre og sitronsaft. Om det er tilsetning av bær eller frukt, vil de stå i hovedsete aromamessig.
Smak: Ren og syrlig smak, med god friskhet. Lett karakter av melkesyre, og noe brød. Om det er tilsetning av bær eller frukt, vil de stå i hovedsete smaksmessig.
Matanbefaling: Norsk fisk og skalldyr, salater og stekte/friterte poteter.
Flamsk rød er et steg opp i smakshierarkiet innen surølsverden, og er et øl som blander det syrlige friske fra et surøl med sødmen fra maltet. Stilen stammer fra Flanderen i Belgia, der bryggere syrner ølene i store trefat i flere år. Så blander de dette ølet med ferskt øl, i en ypperlig balansekunst. Resultatet er helt fantastisk, og et av de ølstilene som er vanskeligst å finne gode kopier av utenfor Belgia.
30-70 EBC
4,5 - 6,5 % ABV
15-25 IBU
Aroma: Dufter ofte av syrlige kirsebær, tørket frukt og lett trevirke fra fatlagringen.
Smak: Varierer i syre, men alltid balansert med maltet. Det er komplekse øl med smak av balsamico, kirsebær og appelsin.
Matanbefaling: Lett vilt som hare, svineretter og lagrede hvitkit oster
Lambic og geuze er crème de la crème for ølnerder, og er fantastisk spennende, intrikate, komplekse og sure øl. Man bør være litt forberedt på slike øl, mentalt og kunnskapsmessig, for å kunne nyte de best mulig. De lages i Belgia med en historie tilbake til det romerkse rike, og får sitt særpreg gjennom eksponering til luft gjennom en coolship og senere ofte årelang lagring på eikefat. I tillegg til utvikling av melkesyre, bidrar også gjærstammen brettanomyces med kompleksitet i det ferdige ølet.
8-25 EBC
5 - 6,5% ABV
11-23 IBU
Aroma: Meget kompleks med preg av grapefrukt, krydderurter, lær, stall og lignende.
Smak: Medium til kraftig syrlighet, ren smak med innslag av gress, tre, lær og stall.
Matanbefaling: Klassisk med blåskjell og pommes frites, krabbe, egg benedict eller belgiske vafler.
Visste du at:
Klar til å smake surøl på egen hånd?