Ølmarinert reinsdyrsfilet med sopprisotto

Denne oppskriften var en del av Øl- og Matkassa, der vi hver måned sender ut en eksklusiv øloppskrift med 6 nøye utvalgte øl for en deilig 3 retters ølmiddag. Du kan lese mer om dette ved å følge denne linken.

Nok til to personer:

Reinsdyrsfilet

  • 400 gr reinsdyrsfilet – gjerne mørbrad eller lignende
  • 1 ss knust einebær
  • 2 ss tyttebær
  • 1 ss viltkrydder
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ts hvit pepper
  • 1 dl porter
  • ½ dl rapsolje

Sopprisott

  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 lite hvitløksfedd, finhakket
  • 100 gr risottoris
  • 1 dl hvitvin
  • 2 dl kyllingbuljong
  • 100 gr kantarell, grovkuttet
  • 20 gr parmesan, revet
  • Smør
  • Salt og pepper

Ovnsbakte gulrøtter

  • 100 gr regnbuegulrøtter
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper 

Nøttesmør med soya

  • 60 gr smør
  • 2 ss soyasaus
  • En liten neve hasselnøtter, grovhakket

 Reinsdyrsfilet

Bland sammen einebær, vilkrydder, hvitløkspulver, porter og rapsolje i en liten pose. Rens av evt sener på fileten, og legg i posen. Marinert i 6-12 timer i kjøleskapet, jo lengre marinering jo mer smak på kjøttet fra marinaden.

Når du tar kjøttet ut tørker du det lett av med papir, og steker brunt på alle sider i smør i en varm panne. Ta det så ut av pannen, og ha i en forvarmet ovn på 120 grader i ca. 20 minutter. Når du har fått ønsket kjernetemperatur, lar du det hvile i minst 10 minutter.

Kjernetemperatur på reinsdyrbiff:

  • Lite stekt: 55 C
  • Medium: 60 C
  • Medium pluss: 65 C
  • Godt stekt: 72 C

Sopprisotto

Start med å frese løken og hvitløken i smør på middels varm, til de blir blanke og myke. Ha så i risen, som du steker til den blir blank. Tilsett så vinen og rør godt, før du skrur ned varmen slik at det bobler jevnt uten å fosskoke. Når vinen er nesten kokt inn, tilsetter du litt og litt buljong av gangen. Risen vil absorbere væsken, og du må fortsette å spe til risen er al dente: mør men med litt tyggemotstand. Dette vil ta ca 15 minutter.

Stek så soppen i smør til de er lett brune, og smakt til med salt og pepper. Vend dette inn i risottoen sammen med parmesanen rett før servering, og smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte gulrøtter

Skrell og kutt gulrøttene i grove skiver, som du venter inn med olivenolje, salt og pepper i en ildfast form. Ha dette i en forvarmet ovn, og stek på 180 grader i ca. 25 minutter til de er møre.

Nøttesmør med soya

Ha smøret i en kjele, og smelt på medium varme til det blir brunt. Tilsett soyasausen og hasselnøttene, og la det stå å varme seg i 10 minutter på lav varme.