Ingen produkter i handlekurven
Pinnekjøtt er noe av det deiligste med julen for mange, en ekte norsk tradisjonsrett. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene salting og tørking, og disse smakene fremheves nydelig i denne oppskriften der vi har brukt øl i dampingen.
Nok til 4 personer
1,5 kg utvannet pinnekjøtt
0,8 kg kålrot
2 dl bokkøl
2 gulrøtter
1 dl kremfløte
3 ss smør
Salt og pepper
400 gr mandelpotet
I glasset har man litt forskjellige som vil passe godt til, og det vil også avhenge av om kjøttet er røkt eller ikke.
Om kjøttet er urøkt ønsker man sødme og fylde som kan komplimentere kjøttet i munnfølelse, og da vil tradisjonelle norske juleøl kunne passe godt til med sin maltfylde. Disse er undergjærede som gjør de veldig friske, slik at fettet fra pinnekjøttet kan bli «vasket vekk»
Om kjøttet er røkt er det fortsatt viktig å finne noe som komplimenterer, og øl med røykmalt slik som rauchbier eller røkt märzen vil være med på å fremheve kjøttet og smakene. Mørke, belgiske klosterøl kan også ha litt fenoler fra gjæringen, som kan minne om røyk eller flint. Disse har i tillegg høy karbonering og litt sødme, som renser veldig bra opp i munnen etter det tunge, salte kjøttet.
Noen sverger til IPA til pinnekjøtt, men her må man være litt forsiktig da bitterheten kan frembringe en metallisk smak fra kjøttet. Gå isåfall for en IPA med en god maltkropp, ikke for mye bitterhet, men gjerne litt fruktighet.