Oppskrift: Pinnekjøtt med øl

Pinnekjøtt med øl

Pinnekjøtt er noe av det deiligste med julen for mange, en ekte norsk tradisjonsrett. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene salting og tørking, og disse smakene fremheves nydelig i denne oppskriften der vi har brukt øl i dampingen.  

 

Nok til 4 personer 

1,5 kg utvannet pinnekjøtt 

0,8 kg kålrot 

2 dl bokkøl 

2 gulrøtter 

1 dl kremfløte 

3 ss smør 

Salt og pepper 

400 gr mandelpotet 

  

  1. Det er èn pinnekjøttregel verdt å huske: 30 / 3. For saftigst mulig pinnekjøtt, vann ut 30 timer (skift vannet etter 15 timer) og så damp de i 3 timer. Man beregner ca. 300 gr pinnekjøtt per person, men denne oppskriften er så god at vi beregner litt ekstra. 

  2. Let frem en vid kjele, og legg bjørkepinner eller metallrist i bunnen. Fyll på med øl til det står i høyde med pinnen, legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Sett på slik at det koker opp, og senk varmen umiddelbart. La pinnekjøttet trekke i ca. 3 timer til kjøttet løsner fra beina. Sjekk med jevne mellomrom slik at det ikke koker tørt, fyll på med enten vann eller litt mer øl.  

  3. Skrell og del opp kålroten og gulroten i medium store biter, og kok dem møre i lettsaltet vann. Når de er kokt møre heller du av kokevannet, tilsetter fløte, smør og mos grønnsakene. Smak til med salt og pepper. I en separat kjele koker du mandelpotetene.  

  4. Du har nå en deilig middag klar, med nydampet pinnekjøtt og rotmos. Server med mandelpotetene og kokesjyen.  

 

I glasset har man litt forskjellige som vil passe godt til, og det vil også avhenge av om kjøttet er røkt eller ikke.  
 

Om kjøttet er urøkt ønsker man sødme og fylde som kan komplimentere kjøttet i munnfølelse, og da vil tradisjonelle norske juleøl kunne passe godt til med sin maltfylde. Disse er undergjærede som gjør de veldig friske, slik at fettet fra pinnekjøttet kan bli «vasket vekk» 
 

Om kjøttet er røkt er det fortsatt viktig å finne noe som komplimenterer, og øl med røykmalt slik som rauchbier eller røkt märzen vil være med på å fremheve kjøttet og smakene. Mørke, belgiske klosterøl kan også ha litt fenoler fra gjæringen, som kan minne om røyk eller flint. Disse har i tillegg høy karbonering og litt sødme, som renser veldig bra opp i munnen etter det tunge, salte kjøttet.  
 

Noen sverger til IPA til pinnekjøtt, men her må man være litt forsiktig da bitterheten kan frembringe en metallisk smak fra kjøttet. Gå isåfall for en IPA med en god maltkropp, ikke for mye bitterhet, men gjerne litt fruktighet.