Hva er pale ale?

Hva er Pale Ale

 

Pale Ale har gått fra å være en engelsk spesialitet, til å bli en av verdens mest kjente håndverksølstiler. Med sin leskende humlepreg som balanseres med malt, har det blitt en ølstil som skaper en fin overgang til nye stiler fra pils. Ikke rart det har blitt en favoritt blant små bryggerier, og kvalitetsbevisste ølentusiaster.

Pale Ale ble første gang nevnt rundt 1703, i England. Utover 1800-tallet ble disse mer kjent som bitter, eller bitter pale. Her ble det brygget et lyst øl som ble brygget med en god dose humle, og en variasjon av denne ble etterhvert det vi i dag kjenner som IPAIndia Pale Ale. Selv om det er i England denne ølstilen hadde sitt opphav, så kaller ikke engelskmennene det for «Engelsk Pale Ale». De kaller dette for bitter eller ESBExtra Special Bitter.

Etter hvert som øl-verden har utviklet seg de siste 50 årene har nye variasjoner og tolkninger av denne stilen sett dagens lys, og man har fått noen av de mest populære ølene i verden. Amerikansk Pale Ale, APA, er det som har de definitivt største salgstallene, og er nok nå mer kjent enn sin engelske forelder. Det man gjorde var å ta ølstilen fra England og bruke amerikanske råvarer og tilvirkningsmetoder, og som et resultat fikk man et øl som var friskere, litt høyere alkohol og et renere humlepreg av de amerikanske humlene.

Når man i dag smaker en pale ale er det en slik man forventer å få, en mørk gyllen farget øl med et hvitskum. Det dufter av sitrus, floralitet og frukter. Klassiske amerikanske humler som Cascade, Chinook og Centennial har lenge vært populære humler til pale ale, men etterhvert har nye humler som Citra og Amarillo kommet i fokus, og som har enda mer fruktig preg av sitrus og blomster. Smaken av en godt balansert pale ale har et lett preg av søtlig malt, mens den rene og leskende bitterheten fra humlen er det etterlatte uttrykk. Det er rett og slett en øl som gir medsmak.

Teknisk info: 
515 SRM: 
3,8%-5,5% ABV
2050 IBU
Aroma: Ofte preg av urter, sitrus og blomster.
Smak: Balanserte øl, som er forfriskende.
Matanbefaling: BBQ, sterkt krydret mat, hamburger.

Visste du at:

  • Pale Ale er egentlig fra England, men det er den amerikanske tolkningen som i dag er mest kjent?
  • Pale Ale er en av de mest konsumerte ølstilene innen håndverksøl?
  • Pale Ale var har vært viktig for utvikling av nye humler?

Se hele utvalget vårt av Pale Ale her