Øl til sommermat

Med sommeren over oss, nyter vi også deilig sommermat. Dette er gjerne ting som vi spiser andre tider av året også, men som vi spiser ekstra mye av etterhvert som temperaturen øker og solen henger over landet. 

Vi har allerede laget en artikkel om øl til grillmat, men nå gir vi deg våre tips til all den andre gode sommermaten. 

  • Salat - salat kan være så meget, og som all annen øl- og matkombinasjon er det viktig å balansere intensiteten. Har du f.eks en ren grønn salat med en enkel urtedressing, går for en litt mer forfriskende og beskjeden lys lager. Om det derimot er en salat med en smakintens dressing som f.eks cæsar dressing, går for en blonde ale som har smaksrikhet, men er hovedsakelig fruktig og forfriskende. 
  • Reker - visste du at rekene egentlig er best på vinteren, men at etterspørselen på reker er hovedsakelig på sommeren? Uansett så er ferske reker helt nydelig, servert med loff, sitron, majones og aioli. Til dette så trenger man litt forfriskende saker i glasset, og her forelår vi at du velger wit. Dette er jo en ølstil som er tilsatt appelsinskall og korianderfrø, smaker som passer veldig godt sammen med rekene. I tillegg er den ofte høyt karbonert, slik den renser fint opp i munnen og gir deg lyst til å ta neste skål med reker. 
  • Skalldyr - skalldyr varierer jo veldig i smaksintensitet, konsistens og form, men felles er at det gjerne er litt søtlig med et fint sjøpreg. Her vil den fruktige hveteølen komme til 
  • Pølser - utvalget av pølser har eksplodert de siste årene, og kvaliteten har gått opp. Vi har gått fra å ha gode men kjedelige pølser, til å få en stor variasjon på kjøtt, tilsetninger og tilberedningsmetoder. Pølser har rett og slett blitt trendmat! Med så mange forskjellige smaksbilder så er det vanskelig å finne en ølstil som passer til alt, men vi slår et slag for en god håndverkspils. Dette er jo en kombinasjon det til og med er laget bok om, og det er noe med den fine bitterheten som matcher fettet i pølsene, men med ganske skjøre smaker som bare frisker opp smaksbildet. 
  • Hamburger - det er kanskje litt for tidlig å kalle det en klassiker, men kan man egentlig snakke om om hamburgere og øl uten å tenke på IPA umiddelbart? Ikke vet vi, men en god, amerikansk stil IPA med en fin bitterhet går alltid godt med hamburger. Det er nok særpreg fra humlen til å stå i mot både bacon, ost og annet, samtidig som at bitterheten kutter gjennom fettet. 
  • BBQ - gode kjøttstykker marinert for så å bli grillet til perfeksjon, det er himmelen for alle som er glade i sommermat. Her er det faktisk brown ale som gjelder, som har veldig mange av de samme smakene som kjøttet får av grillprosessen. Dette er med på å løfter frem smakkene i BBQ`en, og skaper en enda bedre smaksopplevelse. 
  • Jordbær - ingen sommer uten norske jordbær. Naturell, med is, med fløte, i kaker osv. Søte, saftige og perfekt til de litt søtere fruktølene som er på markedet. Frukt + bær = magisk. Du kan faktisk også teste det med kriek, surøl laget med kirsebær.