Øl til grillmat

Her er vår guide til øl og grillmat, en av de beste smakskombinasjonene vi kan tenke oss. Det grilles i bakgårder, terraser, parker og strender, og det er mange grunner til at øl passer godt til grillmat. Det er forfriskende til de smaksrike sausene og krydrene man bruker, øl kan brukes i sauser og marinader og man har maillard smak i både grillmat og i mørkere ølstiler. Her er våre beste tips til ølstiler til grillmat.

 • Storfe - mørk lager
  Grillet biff, hamburger og entrecôte finner man ofte på grillen, og den stekeskorpen man finner på slikt kjøtt har en smak av maillard. Den samme smaken får man når man lager mørkt malt, som man bruker i ølstiler som bayer og bockøl. Dermed vil dette være kombinasjoner som smaksmessig passer veldig godt sammen, og siden det er en lager får man også en god friskhet som renser munnhulen godt. 

 • Pølser - lys lager
  De siste årene har utviklingen på pølsefronten vært enorm, og man får tak i fantastisk mange gode pølser i Norge. En klassiker uavhengig av pølse er å gå for en leskende og forfriskende lys lager, kanskje en pilsner eller kölsh. Dette er øl som er ment for å friske opp uansett hvilken smaksrik pølse du har, og uavhengig av tilbehør vil det ikke dominere smaksbildet.
   
 • Svin - porter
  Fra spareribs til pulled pork, grillribbe og svinefilet, svinekjøtt er veldig anvendelig og klassikere på grillen. I seg selv er svin ganske nøytralt, men på grillen har de ofte blitt marinert, røkt eller godt krydret, og da trenger man matchende intensitet på maten. Valget går på en porter, som har nok fylde til å matche krydder- og grillpreget, men ikke så mye intensitet at det tar over smakene. 

 • Kylling - mørk ale
  Det har blitt stor variasjon på grillet kylling de siste årene, og det er ikke så rart. Kylling varierer fra det magre brystet til det mer smaksrike lårkjøttet, og det brukes ofte gode doser krydder og sauser når kylling skal grilles. Så når man velger øl til kylling, må man ta dette med i beregningene. Mørke ales som red ales og amber ales gir nok særpreg til å matche krydder og sauser, men uten å overdøve de mer sarte smakene i kjøttet. 
 • Fisk og skalldyr- hveteøl 
  Norge har verdens beste sjømat, det er ikke noe å tenke på en gang. Sjøkreps, laks, klippfisk, eller blåskjell, det er mye spennende man kan lage på grillen. Og et naturlig valg til vil da være hveteøl, som nesten er som skapt for denne typen mat. Mye fruktighet får frem sødmen i denne typen råvarer, og det har lav bitterhet som ikke står i veien for å løfte frem smakene i fisken eller skalldyret. 

 • Grønnsaker - lys ale
  Når grillsesongen starter, starter også grønnsakssesongen så smått. Asparges, mais, paprika, sopp, potet og squash er bare noe av det deilige man kan putte på grillen, og i glasset kan man nyte for eksempel en saison eller blonde ale. Dette er fruktige øl som ofte har litt komplimenterende smaker av grønt gress, urter og krydder, og med lav bitterhet som ikke ødelegger for de sarte smakene i grønnsakene. 

 • Dessert - porter og stout
  Selvfølgelig kan du også nyte noen deilige desserter fra grillen, og vi snakker mer enn bare grillet ananas som har vært en klassiker lenge. Grillet banan med is og marshmallows, grillet fersken med honning eller hva med grillet camembert? Valgene er mange, og de er ofte søte og med et lett karamellisert preg. Dette kan med trygghet kombineres med ting som milkstout eller portere. Disse har ofte smaker som matcher grill smakene, og med sødme nok til å bygge opp det du har valgt å putte på grillen.

Om du er interessert i øl og mat i kombinasjon, bør du sjekke ut Øl- og Matkassa. Dette er et abonnement som vi sender ut en gang i måneden, med oppskrift og øl slik at du kan lage din egen 3-retters øl- og matmiddag hjemme hos deg selv.