Hva er Alkoholfritt øl

Alkoholfritt øl er en kategori med øl som har sett en enorm vekst de siste 10 årene, og som har utviklet seg veldig. Men hvordan lages egentlig alkoholfritt øl, og smaker det egentlig annerledes enn vanlig øl? 

Alkoholfritt øl er øl som har mindre enn 0,7% alkohol i seg, og er det samme innhold av alkohol man f.eks kan finne i ferskpresset juice eller en godt moden banen. Så teknisk sett inneholder det alkohol, men som du skjønner så små mengder at du ikke blir full av det. Majoriteten av alkoholfrie øl er lager øl, og grunnen til det er fordi at det å lage alkoholfritt øl har vært en teknisk veldig utfordrende og derfor forbeholdt store industribryggerier. De siste årene har det dog kommet nye teknikker, som gjør at man kan lage alkoholfritt øl uten å måtte ha enorme finansielle resurser bak seg. 

Alkoholfritt øl har tidligere hatt et dårlig rykte på seg, som en dårlig etterligning av øl. Men faktisk så lages alkoholfritt øl på samme måte som vanlig øl, med noen endringer. Man mesker maltet, koker vørteren med humle, og starter en gjæringsprosess. Så har bryggeriene et par forskjellige valg til hvordan de kan lage ølet, uten at det blir alkohol i det endelige produktet. 


Dealkoholisering av ølet

Her brygges det et fullverdig øl med alkohol, for så å gjennomgå en prosess som fjerner alkoholholen. Her er et par av de vanligste metodene: 

  • Dampdestillering - Kokepunktet til alkohol er lavere enn vann, så man varmebehandler det rett og slett til alkoholen har forsvunnet. Bakdelen med dette er at man endrer ølets karakter og smak, og kan gi en del bismaker.  
  • Fordamping under trykk - Her bruker man avansert teknologi for å forsiktig varme ølet under trykk, og alkoholen fordampes mer skånsomt på lavere temperaturer. Noe av smaken fjernes også, men bryggerier kan velge å destillere vannet, og tilsette det tilbake i ølet.  
  • Omvendt osmose - dette er en prosess der ølet kjøres gjennom et filter med porer så små, at kun alkohol og vann kommer gjennom. Man sitter da igjen med en siruplignende substans, og vann med alkohol. Vannet kokes opp slik at alkoholen forsvinner, og det blandes inn i "ølsirupen". 

Uferdig fermentering

Med denne metoden stopper man gjæringsforløpet før det får utviklet mye alkohol, men også uten de smaker og lukter en gjæringsprosess tilfører et øl. Dette gjøres på tre forskjellige måter: 

    • Begrense sukkermengden, slik at gjæren ikke har nok næring til å kunne utvikle alkohol. Bakdelen med denne metoden er at man sjelden får mye fylde eller "kropp" på slike øl.  
    • Bruke en gjærtype som ikke fermenterer maltose (maltsukker), og dermed ikke utvikler alkohol. Bakdelen med denne metoden er at man ofte ender opp med veldig søte øl.  
    • Man avbryter gjæringen før den har fått utviklet alkohol, enten gjennom å justere varmen/kulden på fermenteringen eller ved å justere syren. Bakdelen med denne metoden er at man ofte får et søtt øl, som kan oppleves som uferdig. 

    En bryggers oppgave med slike øl er lik som alle andre øl han brygger, nemlig å balansere smakene og særpregene. En god brygger vil kunne ta disse ølene, gjøre de nødvendige justeringene for å skape en god smaksopplevelse. Dette har nok vært en utfordring tidligere, når man har laget alkoholfrie øl basert på øl med lav smaksintensitet, som pilsner. Etterhvert som markedet har blitt moden for mer smaksintense ølstiler, har man også kunne laget alkoholfrie øl som IPA og stout, der en bryggmester har flere smaker å kunne spille på for å skape et helhetlig øl. Resultatene har gjort at man har fått flere og flere alkoholfrie øl "som har smakt øl", og renommeet har økt i takt med etterspørsel og utvalg. 

    Alkoholfritt øl er slettes ikke noe nytt, og stammer tilbake til middelalderen. Da som et tryggere alternativ til forurenset vann som man flere steder kunne bli syke av, men like mye ansett som god næring, og i noen tilfeller også som betaling for arbeidere. I dag får man tak i et rikt utvalg av alkoholfrie øl, etterhvert som folk har blitt mer og mer bevisst på egen helse. Flere store sportseventer i Europa er sponset av alkoholfrie ølmerker, og det finnes flere studier som tilsier at idrettsfolk kan ha en viss fordel ved å konsumere alkoholfritt øl. Dette gjelder løpere så gar som skifolk, men om effekten er veldig stor er diskuterbart. 

    Visste du at:

    • Det er like mye alkohol i en godt moden banan, som det er i en alkoholfri øl? 
    • Det finnes mange forskjellige måter å lage alkoholfritt øl på, også får små håndverksbryggerier? 
    • Alkoholfritt øl har gjennomgått en revolusjon de siste årene, og har opplevd en enorm salgsvekst? 

    Vi i Lokalbrygg er store fan av et godt brygget alkoholfritt øl, og vi har samlet et godt utvalg fra noen av de beste bryggeriene i Norge. 

    Se utvalget her