Hva er bockøl

Bockøl er en av de mest ikoniske ølstilene fra Tyskland, og en ølstil som har sin faste fanskare også her i Norge. Mye av grunnen til dette er fordi det har blitt en ganske fast ølstil som brygges til jul, og det er lett å skjønne hvorfor når man smaker på denne undergjærede ølstilen. Men stilen har dog sin bakgrunn i en helt annen høytid, nemlig påske. 
Bockøl er en ølstil mange nordmenn har et godt forhold til, og har sin opprinnelse fra den nord-tyske byen Einbeck. Dette er en døsig liten tysk by, med brosteinsgater og vakre tømmerhus i rokokko- og renessansestilen. På slutten av middelalderen finner man de første sporene av bockøl fra akkurat denne byen, og utover 1600-tallet spredde stilen seg til andre steder lengre sør i landet. Navnet Einbeck ble uttalt som «Einbock» på den lokale bayerske dialekten, og bare «bock» når man hadde det travelt. Oversatt til norsk vil «Einbock» bety noe slikt som geitebokk, og ølet fikk dermed ølet «bock».
 
Akkurat hvorfor er litt uklart. Noen sier at det er fordi den ble brygget på senvinteren/våren, som er i steinbukkens stjernetegn. Andre mener det er fordi den tradisjonelt hadde høyere alkoholnivå, og dermed kan gi en «springskalle som en geitebokk». Uansett hva årsaken til navnet er, var dette en øl som ble spesielt mye brygget til og drukket under Lent. Dette er en kristen høytid som varer i 40 dager, fra askeonsdag til påskeaften. Også bayerske munker feiret Lent, og brygget dette ølet for å nyte gjennom fasten deres.
 
I dag er bockøl en ølstil man finner produsert over hele verden, ofte med en geitebokk på etiketten. Her til lands har den fått sitt fotfeste som en god juleølstil, som nesten eneste variasjon av øl gjennom kartellårene. Populariteten til stilen kommer nok av det er en mørk, smaksrik ølstil som smaker av karamell, rosiner og tørket frukt, men er gjæret som en undergjæret øl. Det gjør den veldig  leskende, som man jo vil si er perfekt for påsketiden som kan trenge både smaksrikdom og lettdrikkelighet. 
Man har også en litt mindre utbredt bockstil som heter maibock, eller helles bock. Den er langt lysere, men er også maltdominert med duft av blant annet brød, ristet brød og lett fruktig preg. Dette er en stil som fortsatt brygges mye til våren i Tyskland, som en friskere og lett bitter øl. 
Den siste hovedstilen i familen er storebroren dobbelbock. Den er vinøs og kraftig, med sjokolade, karamell, fruktighet og tørket frukt som noen av karakteristikkene. Dette er også litt søtere øl som gjør det helt perfekte til for eksempel ost og desserter. 
Teknisk info maibock
11 - 20 EBC
6,0 - 7,5% ABV
20 - 35 IBU
Aroma: Har et lett maltpreg, med hint av brød, lett frukt og ristet brød. 
Smak: Velbalansert med maltsødme og en bestemt humlebitterhet, men uten humlesmak. 
Matanbefaling: Ovnsbakt kylling, salater eller grillet fisk
Teknisk info bock
30 - 60 EBC
6,0% - 7,0% ABV
20 - 30 IBU
Aroma: Klart maltpreg med karakter av brød, kjeks og lett sjokolade. 
Smak: Ganske fyldig med en tørr avsluttning, med klare malttoner gjennom hele smaksopplevelsen. 
Matanbefaling: Grillmat, myke oster og lette desserter
Teknisk info dobbelbock
35 - 95 EBC
6,5% - 7,8% ABV
17 - 37 IBU
Aroma: En aroma som er dominert av mørk maltaroma, med sjokolade, litt fruktighet og karamell. 
Smak: Kraftig vinøs smak og søt uten å bli kvalmende, med svak bitterhet og høy fruktighet.
Matanbefaling: Desserter, blåmuggost eller viltgryter