Øldampede blåskjell og ølbrød

Blåskjell er klassisk ølmat, slik som belgias nasjonalrett «moules frites». Vi i Norge er så heldige å ha noen av de best blåskjellene i verden, takket være vår rene og kalde sjø. Og selv om det har blitt en greie her til lands at det er vin som de skal dampes i, så blir det ENDA bedre med øl. Selvfølgelig! Dette er en enkel og meget deilig oppskrift som virkelig får frem de gode blåskjellsmakene. 

Nok til 2 personer

Dampede blåskjell

  • 500 gr ferske blåskjell
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 chili, grovhakket
  • 1 sitrongress, grovhakket
  • 1 dl ren surøl (lambic) eller hveteøl
  • ½ dl fløte
  • Finhakket fersk persille

Ølbrød

  • 33cl alkoholfri mørk øl
  • 1/2 tørrgjær
  • 1 ss salt
  • 100 gr grovmalt hvetemel
  • ca 350 gr siktet hvetemel

Dampede blåskjell

Du starter med å rense blåskjellene. Alle knuste skjell kaster du med en gang, alle åpne skjell presser du lett ned. Om skjellet fortsetter å treke seg sammen, er muslingen levende.

I en dyp kjele har du i litt nøytral olje, og freser hvitløk, chili og sitrongress i et minutt før du tilsetter blåskjellen. Etter et minutt eller to tilsetter du ølet, og skrur ned varmen litt og tar på lokk.

La det stå å dampe seg i 5 minutter, rist litt halveis slik at all den deilige sjyen kommer på alle skjellene. Etter fire minutter så tilsetter du fløten og fersk persille, og bland godt. Server umiddelbart.

Ølbrød

Bland sammen øl, salt og tørrgjør i en kjøkkenmaskin og bland til gjæren er helt oppløst, før du tilsetter det grovmalte hvetemelet og nesten alt av det siktede hvetemelet. Elt det sammen og juster med evt litt ekstra hvetemel om nødvendig. 

La det heve i 1 time, før du elter det ut til et rundt brød. La det heve i 1 time til. Skjær et fint mønster i brødet, og sett midt i en forvarmet ovn på 220 grader. Ha ca 1 dl vann i bunnen av ovnen, og lukk døren før du steker det i 15 minutter. Dette gir en deilig sprø skorpe. Etter 15 minutter senk så varmen til 180 grader og stek videre i 30 minutter. La det avkjøles på rist.